Τι είναι οι ψυχολογικές Πρώτες βοήθειες;

2022-04-01

Οι Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες ( από εδώ και στο εξής "Ψ.Π.Β") είναι μία επιστημονική μέθοδος, μέσω της οποίας προσφέρουμε ψυχολογική και πρακτική βοήθεια σε ανθρώπους μετά από κάποια μορφή κρίσης ή κατά τη διάρκεια της. Η κρίση αυτή μπορεί να είναι γενικευμένη όπως ένας μεγάλος σεισμός ή μία μεγάλη πυρκαγιά ή όχι γενικευμένη όπως ένα ατύχημα ή κάποιο πολύ δυσάρεστο γεγονός.

Επίσης οι Ψ.Π.Β μας διδάσκουν πως να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι πριν να συμβεί κάποια κρίση αλλά και να φροντίζουμε τον εαυτό μας σωστότερα. (βασικές αρχές ψυχικής υγιεινής)

Οι Ψ.Π.Β είναι σχεδιασμένες ώστε να μειώνουν τα αρχικά επίπεδα άγχους, ταραχής και στεναχώριας, που είναι αποτέλεσμα μιας ή πολλαπλών πολύ δυσάρεστων ή και τραυματικών γεγονότων, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν τους επιζώντες να αντιμετωπίσουν καλύτερα το γεγονός. 

Έχει βρεθεί ερευνητικά πως οι άνθρωποι που έχουν λάβει Ψ.Π.Βοήθειες έχουν μειωμένη συχνότητα εμφάνισης ψυχικής διαταραχής και καλύτερη ικανότητα διαχείρισης της κρίσης που έχουν βιώσει.

Ο άνθρωπος που λαμβάνει βοήθεια από κάποιον εκπαιδευμένο στις Ψ.Π.Β, νιώθει άμεση ανακούφιση, ανακτά σε κάποιο βαθμό την χαμένη ελπίδα, και νιώθει αυθεντικό και ενεργητικό ενδιαφέρον που εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, μπορούν από θύμα να τον κάνουν επιζών που και αυτός βοηθά στην αντιμετώπιση του άσχημου γεγονότος.

Οι Ψ.Π.Β μπορούν επίσης να αποτρέψουν ακόμη και πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις της οποιαδήποτε κρίσης όπως αυτοτραυματισμό ή βία. 

Μάθετε περισσότερα διαβάζοντας τις υπόλοιπες ενότητες της ιστοσελίδας.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!